Ergenlik, bireyin ben kimim? Hayattaki konumum ne? Sorularının yanıtını aradığı evredir. Bu süreç aileler için bazen bir hayli zorlayıcı olmaktadır. Çocuklar asi, öfkeli, davranışları ön görülmeyen, mutsuz bir hal alabilirler. Bu duygu durum karmaşası beyindeki belli kimyasal yapıların farklı çalışması ile alakalıdır.
Çocuk ve ergen psikolojik danışmanlığı büyüme sürecindeki duygusal, zihinsel ya da davranışsal sorunlar yaşayan çocuk ve ergenlerde bire bir yürütülen danışmanlık hizmetidir. Bu süreçte söz konusu sorunların altında yatan psikolojik sebeplere odaklanılır. Süreçte aile ile iş birliği yapılır. Ergenlik dönemi psikolojik danışmanlık ihtiyacının ertelenmemesi gereken en önemli yaşlardan biridir. İleriki yaşlarda ortaya çıkabilecek ve kişiliğin oluşumunu olumsuz etkileyebilecek problemlerin büyümeden çözümlenmelidir. Bu süreçte ergenle çalışılırken aile ile de iletişim halinde kalınır. Ailenin çocukla nasıl etkili bir iletişim kurması gerektiği ile ilgili danışmanlık verilmelidir.
Ergenlerle çalışırken biliş yani düşünce sistemine müdahale edilir. Burada gencin kendini, çevreyi, aileyi ya da içinde bulunduğu hayatı kendisine zararlı bir şekilde algılatacak inanç sistemi olabilir. Bazen bu sevilmiyorum, değersizim, başarısızım, güçsüzüm ya da insanlar kötü, hayatta hiçbir yere gelemeyeceğim gibi düşünceler olabilir. Bu düşünce sistemi üzerine danışmanlıklarda çalışılır. Bu düşüncenin geliştiği travmatik olayları varsa buralar işlenir. Danışmanlık sürecinde aileye de birçok görev ve sorumluluk düşmektedir. Aile çocuklarına destek olduğunu süreçte hissettirmelidir.
Çocuk ve ergen psikolojik danışmanlığı sürecinde seanslara başlamadan önce gerekli güvenilirliği ve geçerliliği olan testlerle ölçümler yapılabilir. Bu testlerin bazıları wisc-4 zeka testi, moxo dikkat testi, çocuklar için kaygı ve depresyon ölçeğidir.
Psikolog Emrehan MUTLU’nun kişisel web sitesidir.