Emrehan MUTLU

5 Maddede Online Psikolog

Bu yazımda biraz online psikolog desteğinden aslında Türkçe adıyla çevrimiçi psikolog desteğinden bahsetmek isterim. Hatta yüz yüze olan seanslardan farkını ve benzerliklerini avantajlarını ve dezavantajlarını sizlere paylaşacağım.

Corona Virüs Pandemisi sebebiyle hayatımızda bir hayli değişiklikler oldu. Online ana okulları, online üniversiteler, kurslar, eğitimler derken psikolog, psikiyatrlar da online terapi yapmaya başladılar. Hadi gelin beraber online psikolog desteğini enine boyuna masaya yatıralım.

Online Psikolog Desteğinin Avantajları ve Dezavantajları neler?

İnsanın varoluşundan beri yenilik demek huzursuzluk demektir. Zihnimiz yeniliği fazla sevmez. Çünkü yenilik demek bir yerlerde tehlikeli bir şeyler olabileceği demektir. Kurulan düzen konforludur. Yüz yüze psikolog desteği alan danışanlar bu yeni ortamı biraz garipseyebilirler. Fakat pandemi sürecinden önce de online destek verdiğim için geniş bir çerçeveden avantajlarını ve dezavantajlarını sizlere paylaşacağım.

Dezavantaj

Sana bir iyi bir de kötü haberim var dediklerinde kötü haberden başla derler ya ben de sizlere dezavantajlarından başlayacağım. Ergen seansları yaptığım sırada konuştuğumuz konular ev içindeki huzursuzluklar oluyor. Bu konuları aynı ev içinde konuşurken bazen ergen danışanlarımı rahat olmadıklarını gözlemliyorum. Aynı durum çiftler içinde geçerli. Seans odasının mahremi vardır. Bir özeli vardır. Ve burada danışan kendine dahi bahsedemediği duygularını ve düşüncelerini psikoloğa aktarır. Burada aslında online ortamın çoğunlukla evde olması bir rahatsızlık sebebi yaratabilir.

Bir başka dezavantajı ise üç boyuttan iki boyuta taşınmak. Danışan hayatında yaşadığı problemleri çoğunlukla üç boyutlu dünyada yaşamıştır. İhmal, istismar, travmalar, toxic ebeveyn tutumları… Bunların yaşandığı dünya üç boyutludur. Üç boyutlu dünyada yaşananların üç boyutlu dünyada deneyimleyip çözülmesi küçük bir kısım da olsa bazı danışanlar için biraz daha kolay olabiliyor.

Avantaj

Avantajlarından bahsetmek gerekirse özellikle İstanbul’da yaşayan ve psikolog desteği almak isteyen danışanlar için zamandan tasarruf sağlamaktadır. Bazen İstanbul içinde bir yerde bir yere gitmek yarım günü almaktadır. Bu da danışmanlık merkezlerinin cumartesi yoğun olmasına sebebiyet vermektedir. Online psikolog desteği hem cumartesi yoğunluğunu azaltmış hem de danışana zaman tasarrufu sağlamıştır.

Kimi danışanlar iş çıkışında psikoloğa gitmektedirler. Bazen biraz dinlenip seansa girmek isteyebiliyorlar fakat pek zamanları kalmıyor. Evde dinlenmiş bir şekilde seanslara katılmak böyle danışanlar için avantaj olabiliyor.

Ev ortamının verdiği dezavantajı anlatmışken ev ortamının verdiği avantajlara da değinmek isterim. Ergenlerle çalışan bir psikolog olarak kimi zaman çocuklarla problemleriyle başa çıkması için içsel bir kaynak ararız. Kimi zaman çocuklar içsel bir kaynak bulamaz dışsal kaynaklarının olduğunu söylerler. Örneğin anne, baba, arkadaş dışsal kaynak iken; kedi, köpek, balık, ayıcık da kimi zaman dışsal kaynak olabiliyor. Bu kaynakları çocuklarla çalışırken biz psikologlar kullanıyoruz. Seans sırasında kedisinin kucağına alan bir çocuk kendini daha güvende hissedebiliyor.

Hangi programlar üzerinden sağlanıyor? Kaç Dakika Sürüyor?

Ben online seanslarımı genelde zoom programı üzerinden gerçekleştiriyorum. Whatsapp görüntülü konuşma, Skype programı da alternatif olarak kullanmaktayım.

Görüşmeler 50 dakika sürmektedir. EMDR yöntemi ile çalıştığım danışanlarda kimi seanslarda bu 1 saat 20 dakikaya kadar çıkmaktadır.

Seans Sırasında Ya Teknik Arıza Yaşarsam?

Online seanslarda bağlantı kopması, donma, ses problemleri yaşanabiliyor. Bu problemler gerçekten seansın gidişatını etkileyecek türde ise danışan ve psikolog bir tarih belirleyerek yakın zamana bir telafi seansı oluştururlar.. Danışan ve psikolog ortak karar ile seans süresine gerekli zamanı ekler. Böylece problemi aşarlar.

Online Ortamda Ya Kendimi Rahat Hissetmezsem? Duygularımı Açamazsam?

Bu soruyu ve bir önceki soruyu sık soran danışanlarımızın aslında bazı ortak özellikleri olduğunu gözlemledim. Kaygı seviyesi çok yüksek olan danışanlar zaten yüz yüze psikolog desteği alırken bile çok fazla kararsız kalabiliyorlar. Psikolog seçimi yaparken, psikolojik destek sürecine başlarken hep bir ”Ya … ” treni aktif oluyor. Ya bana iyi gelmezse, ya yanlış yöntem uygulanırsa, ya daha kötü olursam bu cümleler aslında yoğun kaygı bozukluğu yaşayan danışanların istemsizce aklına gelen olumsuz otomatik düşüncelerdir.

Online ortamda duygu aktarımı yüz yüze seanslardan farklı değildir. Hatta sosyal kaygı bozukluğuna sahip danışanlar online seanslarda düşüncelerini çok daha kolay ifade edebilirler.

Çocuklar online psikolog desteğinden verim alabilirler mi?

Online seanslar oyun terapisi ile çalışan çok fazla meslektaşım vardır. Ben yetişkin ve ergen seanslarında online desteğin uygun olabileceğini düşünüyorum. Fakat oyun seanslarını için online destek son ihtimal olarak değerlendiririm. Oyun terapisi seanslarının kendisine özgü odası olması, kendisine özgü oyuncakları ve metaforları olması online olarak yapılmasını biraz güçleştireceğini düşünmekteyim. Yine de insan esneyebilen bir canlı olduğunu unutmamak gerekir. Sınırları esnetmek, uyum sağlamak psikolojik sağlamlığımız için değerlidir.

Psk. Emrehan Mutlu

Suadiye Mah. Bağdat Caddesi. No:401 Daire:8 Kadıköy / İstanbul

Otantik Psikoloji

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar
WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?