Emrehan MUTLU

Kadına Şiddet ve Çocuk İstismarı

Çocuklarda öfke kontrol sorunu sık rastlanılan problemler arasındadır. Çocuklar da yetişkinler gibi kimi zaman öfkelenir, kimi zaman mutlu olur kimi zaman, kaygılanır. En büyük metropolümüzde elbette istanbul escort bayanları sizler için listeledik. Duygular yetişkinlere olduğu gibi çocuklara da paket halinde gelmektedir. Duygu düzenleme becerisi yetişkinler kadar gelişmiş olmayan çocuklarda öfke kontrol sorunu sık sık gözlemlenen sorunlar arasında yer almıştır.

Çocuklarda öfke kontrol sorunun yol açtığı başlıca problemler: arkadaş edinmede zorluk, ailede iletişim kopukluğu, akademik sorunlar olarak karşımıza gelmektedir. Psikolojik danışmanlık merkezlerine sadece çocukları için ebeveynler değil yetişkinler de kimi zaman öfke kontrol problemi sebebiyle başvuru yapmaktadırlar.

Arkadaş edinememe durumunda çocuğun toplumdan dışlanması, etiketlenmesin e yol açmaktadır. Kimi zaman böyle çocuklar sık sık okulda ceza almaları akademik kariyerini olumsuz etkilemektedir.

Asıl mesele öfke kontrolü mü?

Çocuklarda öfke kontrol sorunu üzerinde bilinmesi gereken en önemli husus ise öfke kontrol sorunu bir bozukluğun semptomu olarak görülebilmesidir. Örneğin depresyonda olan bir ergen sık sık öfke patlaması yaşar. Kaygı bozukluğu olan bir ergen kaygısının yoğun bir şekilde yaşadığı sırada öfke nöbetleri geçirme ihtimali vardır. Dürtüsel çocuklar duygularıyla başa çıkamadıkları sırada öfke kontrol problemi yaşayabilirler.

Ne zaman bir uzmandan destek alınması gerekmektedir?

Çocuklarında yetişkinler gibi zaman zaman kızmaları, sinirlenmeleri olağandır. Çocuklarda öfke nöbetlerinin sıklığına bağlı olarak destek alınması gereken durumlar:

  • Günlük hayatın işleyişini etkilemesi
  • Akademik hayatını etkilemesi
  • Aile içi sorunların giderek artması olarak sıralabilir.

Müdahaleler yaş grubuna göre farklılık gösterir mi?

Çocuklarda yaş grubuna göre oyun terapisi ya da bilişsel davranışçı terapi uygulanmaktadır. Oyun çağındaki çocukların öfke patlamaları için danışmanlık merkezlerine başvurulan çocuklara oyun terapisi uygulanır. Daha büyük yaş grubu çocuklar için şema terapisi, bilişsel davranışçı terapi gibi yaklaşımlar uygulanmaktadır. Bu yaklaşıma ilk seansta uzman karar vermektedir.

Çocuklarda öfke kontrolü üzerine çalışılırken aile de danışmanlık sürecinde etkin rol oynar. Psikolog aileye çocukla nasıl iletişim kurması gerektiği ile alakalı danışmanlık verir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar
WhatsApp'ı Aç
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?