Depresyondan nasıl kurtulurum? sorusu hayattan keyif alamayan, sosyal hayattan geri çekilen, strese eskisi kadar dayanıklılık gösteremeyen bireyler için sıkça sorular sorular arasındır. Depresyon bazı ruhsal bozukluklar ile beraber görülebilir tek başına da olabilir. Obsesif kompulsif bozukluk, bipolar, şizofreni, kaygı bozukluğuna depresyon eşlik edebilir. Depresyonun literatürde çok fazla tanımı vardır. En anlaşılabilir haliyle depresyon: her yaş grubu bireyde görülme ihtimali olan, günlük hayatın işleyişini bozan, değersizlik, suçluluk duygularının eşlik ettiği hayattan keyif alamama, eskiden keyif veren aktivitelerden keyif alamama, iştah kilo kaybı, halsizlik, uyku problemleri kimi zamansa intihar düşünceleri ile karakterize duygu durum bozukluğudur.
Depresyondan nasıl kurtulurum? sorusunun cevabı depresyonun şiddetine, alt türüne göre farklılık göstermektedir. Kimi depresyon türü belirli bir olayın ardına gelişirken, kimi depresyon kendiliğinden herhangi bir tetikleyici olmadan ortaya çıkmaktadır. Depresyon ile kimi zaman bireyler kendi içsel veya dışsak kaynaklarıyla baş ederken bazen ise bir uzmandan yardım alıp problemin üstünden gelebilirler.
Depresyon Türleri Nelerdir
Depresyon şiddetine göre hafif, orta, ağır olarak sınıflanır. Türüne göre majör depresif bozukluk, distimik bozukluk, başka türlü adlandırılamayan depresif bozukluk olarak üç gruba lara escort ayrılmaktadır.
Depresyonda kimi zaman ilaç müdahalesi yapılırken kimi zaman sadece psikolojik danışmanlık ile destek verilmektedir. Kimi zaman ise ilaç müdahalesi ile danışmanlık beraber ilerlenmektedir. Depresyon terapisinde kullanılan başlıca terapi ekolleri Bilişsel Davranışçı Terapi, Psikodinamik Terapi, EMDR Terapisi uygulanmaktadır.
Ne zaman bir uzmandan destek almalıyım?
Depresyondan nasıl kurtulurum? Sorusuna her terapi ekolü farklı yanıt vermektedir. Burada asıl sorulması gereken soru danışanın ne zaman bir uzmana gitmesi gerektiğidir. Günlük hayatta çok fazla olay bizleri üzer, fakat bir duygu durum bozukluğu olan depresyon baskın ruh halinin mutsuz, çökkün, karamsar olmasıyla karakterizedir. Günlük hayatın işleyişini bozduğunda bir uzmandan destek alınmalıdır.