Kadıköy ve civarında yaşayan ebeveynler çocukları ile ilgili problemleri çözmek üzere Kadıköy’de oyun terapisti arayışı içine girebilirler. Anadolu yakasının göz bebeği olan Kadıköy uzman psikolog, pedagog, psikiyatristler tarafından zengin bir bölgedir. Oyun terapisi lisans mezunu alanda yetkin uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Bu yazım oyun terapisi arayışına giren ebeveynlere bir ön bilgi niteliği taşımaktadır.
Kadıköy’de oyun terapisti arayana anne babalar bilmelidir ki bir çok ruh sağlığı uzmanının yer aldığı Kadıköy’de oyun terapisti de bulmak mümkündür. Peki çocukları için oyun terapisi arayan aileleri süreçte neler beklemektedir? Oyun terapisi süreci nasıl ilerlemektedir? Oyun terapisinin türleri var mıdır? Ailelerin çocuklarını bir oyun terapistine götürmeden önce bilmesi gerekenler arasındadır.
Oyun Terapisi Süreci Nasıl İşler?
Bu soru oyun terapistinin ekolüne göre farklılık göstermektedir. İlk seans oyun terapisi süreci aileye uzman tarafından anlatılır. Aile oyun terapistinin ekolü konusunda bilgi sahibi olur. Kadıköy’de oyun terapisti arayan aileler için yazıma oyun terapisi türleri ile devam ediyorum. Her psikolog farklı ekollerden faydalanarak danışanlarına yaklaştığını aileler unutmamalılardır.
Oyun terapisinin türleri var mıdır?
Kadıköy’de oyun terapisti arayan ailelere oyun terapisi türleri hakkında bilgi vermek isterim. Oyun terapisi temelde yönlendirmeli oyun terapisi, yönlendirmeiz oyun terapisi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Yönlendirmeli oyun terapisi çocuğun iyileşme gücünü içinde barındırdığını temel alan ekoldür, bu yüzden oyun terapisti minimun düzeyde oyunda söz sahibidir.
Yönlendirmesiz oyun terapisine V.M. Axline Rogers öncülük etmektedir. Axline görüşüne göre organik bir beyin problemi olmadığı sürece çocuk kendini iyileştirme gücüne doğuştan sahiptir. Yönlendirmesiz oyun terapisi ise terapist öğretici konumuna geçtiği zamanlar olmaktadır.
Oyun terapisinin ilkeleri şu şekilde sıralanmaktadır:
1-İlişki kurulması
2-Çocuğu tam olarak kabul etme
3-Çocuğun istediği gibi davranmasına izin verme
4-Duyguların kabul edilmesi
5-Çocuğa dikkat etme
6-Çocuğun kendini iyileştirme gücüne inanma
7-Terapiyi hızlandırmama
8-Oyun terapisine sınır koyma
Burada bilinmesi gereken en önemli nokta oyun terapisti ne öğretmendir, ne süpervizördür. Yönlendirmese bile pasif değildir. Oyuna isteklidir. Oyuna aktif katılır. Çocuğun acısını oyunda duyar. Çocuğu verdiği metaforlarla anlar.
Türkiye’de Oyun Terapisinin Tarihi
Kadıköy’de oyun terapisi arayan aileler için bir de oyun terapisi tarihinden bahsetmek isterim. Oyun terapistliği Türkiye’de son 10 yıldır aktif olarak kullanılmaktadır. Yönlendirmeli oyun terapisi Türkiye’de ilk uygulanan oyun terapisi yaklaşımıdır. Daha sonra yönlendirmesiz oyun terapileri uygulanmaya başlanmıştır. Bilişsel davranışçı oyun terapisi, deneyimsel oyun terapisi, çocuk merkezli oyun terapisi, kum tepsisi terapisi Türkiye’de başlıca kullanılan oyun terapisi yaklaşımlarındandır.