Panik atak geçirdiğimi nasıl anlarım? sorusu zihninde, bedeninde farklı bir duyum hisseden bireylerin cevabını aradığı bir sorudur. Panik bozukluk yunan mitolojisinde mağarada yaşayan ansızın ortaya çıkarak insanları korkutan Tanrı’nın ismi olan ”Pan” dan almaktadır. Panik bozuklukta aniden gelen ölüm korkusu mevcuttur. Beraberinde fiziksel belirtiler eşlik eder. Beraberinde kalp krizi ya da felç geçireceği düşüncesi eşlik eder. Panik bozukluk kalıtımla en alakalı ruhsal bozukluktur. %50 olarak geçişi vardır. Yetişkinlerde olduğu gibi kaygılı çocuklarda da nadir de olsa panik atak geçirme ihtimali vardır. Çocuklarda panik atak yetişkinlerden çok daha düşüktür.
Panik atak kısa süreli yoğun anksiyete dönemleridir. Korkunun da eşlik etme ihtimali vardır.. Aslında burada bir çizelge yoktur. Panik atakları olan bireylerin panik atak geçirme sıklığı birbirinden farklılık gösterir. Bir gün içinde defalarca olabilirken bir ay içinde bir kez yaşanma ihtimali vardır.
Panik atak geçirdiğimi nasıl anlarım? sorusunun cevabından çok aslında panik atak her geçiren bireyin kendini panik bozukluk tanısı koyması üzerinde durmak gerekir. Panik atak fobilerde, travma sonrası stres bozukluğunda, depresyonda bir çok psikolojik problemde kendini gösterme ihtimali vardır.
Panik atakta yaşanan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Çarpıntı, kalp atımları duyumsamada artma.
- Terleme
- Titreme ya da sarsılma
- Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma hissi
- Soluğun kesilmesi
- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi
- Bulantı ya da karın ağrısı
- Baş dönmesi
- Bayılma hissiyatı
- Kontrolünün kaybedeceği hissi
- Ölüm korkusu
- Üşüme ürperme ateş basması
Panik atakların çözümü var mı?
Panik atak geçirdiğimi nasıl anlarım? sorusunun cevabını artık bu yazıyı okuyarak öğrendiniz diyebilirim. Panik atak ile kurtulmak bir uzman ile görüşmekten geçer. Online olarak ya da yüz yüze seans alabilirsiniz. Online görüşmelerin etkisi yüz yüze seansların etkisinden daha az değildir. Danışanın motivasyonu, değişime olan inancı, isteği panik atağın çözümünde baş etkenler arasındadır. Psikoloğun yaklaşımı, kullandığı teknik de önemlidir. Panik atakta kullanılan başlıca müdahaleler EMDR ve Bilişsel Davranışçı Yaklaşım’dır.